• 31 mai 2024, Adriana BURLACU
Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” împreună cu reprezentanți ai Asociației cadrelor militare în rezervă și retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” filialele Brăila și București, au vizitat traseul canalului, Ecluza Cernavodă și fresca de la Murfatlar. Activitatea a fost cuprinsă în cadrul celor premergătoare sărbătoririi a 165 de ani de la înființarea armei geniu.
După cum au precizat reprezentanții Brigăzii 10 Geniu Brăila, “participarea militarilor pe șantierele Canalului Dunăre – Marea Neagră nu a fost un eveniment întâmplător, prezența lor a fost reclamată de competența profesională, disciplina și responsabilitatea acestora, fie ofițeri, maiștri militari și subofițeri, fie gradați sau simpli soldați. Pe întreaga durată a construcției canalului, militarii români, geniști dar și din toate celelalte arme și specialități, au dat un important examen de conștiință, de muncă, de bărbăție, disciplină și devotament față de țară.
Canalul Dunăre – Marea Neagră constituie veriga ce leagă traficul maritim, prin portul Constanța, de traficul fluvial pe apele interioare europene, fiind parte componentă a coridorului paneuropean de transport dintre Marea Neagră și Marea Nordului, prin Canalul Rin – Main – Dunăre, formând o importantă rută de transport cu costuri reduse pentru o gamă largă de mărfuri și servicii. Inaugurat la 26 mai 1984, canalul Dunăre – Marea Neagră se înscrie astfel în cea mai mare clasă de canale interioare, potrivit standardelor europene. Construcția canalului a implicat eforturi umane și financiare deosebite, dar și o serie de lucrări conexe de mare anvergură, precum construirea unor poduri, ecluze, rectificarea unor șosele, căi ferate și supraînălțări de terenuri inundabile. Canalul scurtează cu aproximativ 400 km ruta mărfurilor de la Marea Neagră pană la porturile dunărene din Europa Centrală și cu aproximativ 4.000 de kilometri drumul mărfurilor din Australia și Orientul îndepărtat către Europa Centrală. Principalul avantaj al canalului constă în legătura directă cu Portul Constanța, cel mai mare port maritim de la Marea Neagră și unul dintre cele mai mari din Europa”.