În condițiile în care noul an școlar bate la ușă și după o perioadă frumoasă în care copiii au avut mai mult timp liber desfășurând activități recreative, pe placul lor, începerea cursurilor poate fi o provocare pentru cei mici dar, deopotrivă și pentru cei mari. Schimbarea programului, interacțiunea cu colectivitățile, sarcinile școlare le pot induce copiilor stres sau chiar depresie în anumite cazuri, stări care influențează în mod direct funcționarea sistemului imunitar.
În această perioadă copiii au nevoie de sprijinul părinților pentru a începe școala cu optimism și pentru a înțelege “beneficiile” începerii școlii - vor învăța lucruri noi, se vor reîntâlni cu colegii etc. Ținând seama de acest complex de factori, pe lângă o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ și echilibrat părinții, cu ajutorul medicilor de familie ar trebui să aplice un plan de imunizare copiilor lor, prin vaccinarea antigripală (toamna fiind sezonul recomandat pentru aceasta) sau printr-o schemă de imunizare medicamentoasă care se derulează, de obicei, timp de 3 luni. Medicul de familie va stabili cu certitudine ceea ce i se potrivește fiecăruia, mic sau mare, în concordanță cu starea generală de sănătate sau cu comorbiditățile pe care le prezintă.
Vaccinarea este metoda sigură și eficientă prin care vă puteți proteja copiii împotriva bolilor infecțioase, contribuind deasemenea și la reducerea răspândirii virusului gripal în colectivități.
La copii, gripa poate trece de la sine, dar poate evolua și către complicații, moment în care poate deveni o boală serioasă. Complicațiile cauzate de gripă sunt rare la copii, cu toate acestea gripa este o boală severă care trebuie prevenită prin vaccinare sau tratată imediat ce s-a instalat. Medicul de familie va face diferența între răceală, guturai sau gripă și este bine ca părinții să acționeze responsabil și să nu diagnosticheze “după ureche” așa-zisele răceli.
Direcția de Sănătate Publică derulează în prezent o campanie de informare în dispensarele și școlile din Municipiul Brăila, atenționând asupra unor aspecte importante de care părinții și educatorii trebuie să țină seama.

Simptomele gripei pot include: febră care apare brusc, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare de rău severă, dureri de gât, rinoree. Vaccinarea antigripală anuală este recomandată tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, inclusiv adulților sănătoși. Riscul cel mai mare de a dezvolta complicații grave cauzate de gripă îl au persoanele trecute de 65 de ani, deoarece imunitatea scade odată cu înaintarea în vârstă.
Gripa este o boală serioasă! Fiți pregătiți pentru sezonul gripal. VACCINAȚI-VĂ! Întrebați medicul de familie despre modul în care puteți obține vaccinul gripal!