×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Profesorii suplinitori, nemulțumiți de organizarea actuală a examenului de titularizare


• 27 ianuarie 2025, Adriana BURLACU


Un grup de profesori suplinitori a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Daniel David, în rândurile căreia își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În cadrul documentului, ministrului de resort i se aduc la cunoștință faptul că anual, cei câțiva zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină examenul de titularizare, indiferent de rezultatele obținute anterior, iar asta duce la “instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional”. De aceea, cadrele didactice sunt de părere că este nevoie de modificarea regulilor astfel încât examenul să fie obligatoriu doar pentru cei care intră în sistem pentru prima dată.

“Zilele trecute ați afirmat că nu vi se pare ca profesorii să fie priviți cu suspiciune, una mai mare decât ceilalți bugetari, astfel încât să fie evaluați periodic. Domnule ministru, dorim să vă informăm nu doar că profesorii, în mare parte, sunt evaluați periodic, însă vă înștiințăm că, anual, aproape 45.000 de profesori suplinitori sunt evaluați printr-un concurs absurd, care se repetă, indiferent de rezultate, numit odinioară «concurs de Titularizare» (transformat într-o suplinire continuă). Pornind de la aceste aspecte, domnule ministru, am dori să vă adresăm niște întrebări în speranța unui dialog. Astfel, în calitate de rector, dacă cineva promovează concursul conform metodologiei, candidatul va mai susține proba? Ei bine, acest lucru se întâmplă în învățământul preuniversitar, domnule ministru. Totodată, în calitate de profesor vă întrebăm: cum putem pretinde progres de la elevi și profesori când «pionii» actului educațional se schimbă anual? România a avut în anul școlar 2023-2024 cei mai mulți profesori suplinitori din anteriorii 5 ani: 45.000 de profesori suplinitori, conform site-ului Edupedu. Vorbim de profesori care schimbă sistematic unitățile de învățământ, respectiv de elevi care schimbă periodic cadrele didactice. Aveți o vastă experiență ca psiholog, prin urmare știți că teama de a pierde jobul este una dintre cele mai mari la ora actuală. Domnule ministru, o societate care se respectă își respectă profesorii. Nu putem vorbi de respect când profesorii suplinitori au contract până la 31.08, existând după aceea o posibilitate foarte mare de a rămâne șomeri în cazul în care nu merg anual la concurs. Nota lor este irelevantă în acest context. în niciun alt domeniu nu există asemenea discriminări și anomalii. Este necesar să interveniți. Nu putem combate curentul conspiraționist într-o societate în care nu se acordă respect educației, respectiv profesorilor. Dorim să semnalăm anomalia de a da un concurs pentru a intra anual într-un sistem unde mulți candidați deja profesează. Considerăm că este necesar ca acest concurs să fie susținut doar de către cei care doresc să intre în sistemul de învățământ preuniversitar.

Gestionarea deficitară a posturilor vacante din învățământul preuniversitar determină repetarea acestui concurs, indiferent de rezultatul candidatului, ceea ce îl transformă într-un concurs fără finalitate. De asemenea, actuala formă de organizare a concursului, numit în trecut «titularizare», duce la o nesiguranță din partea profesorilor suplinitori, afectând în mod indirect elevii în procesul didactic prin schimbarea repetată a cadrelor didactice. în contextul în care ați afirmat că aveți în vedere să preluați anumite modele europene, vă aducem la cunoștință recomandările OCDE cu privire la acest concurs ca fiind unul ce ține de o paradigmă învechită. Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar și Legii educației naționale nr. 198/2023, examenul de titularizare este esențial pentru asigurarea calității în educație. Totuși, considerăm că profesorii care au demonstrat competențe adecvate prin obținerea notei 7 sau mai mari nu ar trebui să fie obligați să repete examenul anual, doar din cauza unei gestionări deficitare a posturilor vacante”, se precizează în textul dat publicității de profesorii suplinitori.

În final, aceștia anunță că vor intra în sălile de concurs la examenul de titularizare purtând banderole albe la mână, deoarece “bătaia de joc la adresa profesorilor suplinitori – un număr foarte mare – și familiilor lor trebuie să înceteze”.