×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5814
4.9747
Ziar Braila
Activități pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă a Liceului Tehnologic „Matei Basarab” Măxineni
„Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”


• 11 octombrie 2024, Adriana BURLACU


Polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au poposit la Măxineni, unde au derulat mai multe activități pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă a Liceului Tehnologic „Matei Basarab” din localitate.

După cum au precizat oamenii legii, prin intermediul unui comunicat de presă remis cu acest prilej, “la solicitarea conducerii unității de învățământ, polițiștii de siguranță școlară au discutat cu elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale despre drepturile și obligațiile pe care aceștia le au în calitate de elevi, care sunt actele și faptele din sfera devianței, a delincvenței și a infracționalității care pot expune elevii în mediul școlar și cum trebuie să procedeze atunci când anumite comportamente îi deranjează, le afectează imaginea sau chiar integritatea fizică sau psihică ori bunurile personale”.

Acest gen de activități sunt unele prin care se urmărește conștientizarea de către elevi din clasele primare a efectelor pe care le are bullying-ul și cyberbulyingul asupra victimei, precum și înțelegerea de către aceștia a modurilor corecte de gestionare a situațiilor de bullying/ cyberbullying în care sunt implicați ca victime sau la care sunt martori. În plus, tot cu acest prilej, tuturor elevilor le-au fost reamintite și principalele reguli care reglementează circulația în siguranță a pietonilor pe drumurile publice.

În schimb, cei de gimnaziu au aflat de la polițiști despre mai multe fapte care, atunci când se petrec la școală, pot fi considerate contravenții, cum ar fi proferarea de injurii, cuvinte jignitoare sau vulgare, dar și fapte care nu pot fi considerate glume din perspectiva oamenilor legii, exemplificându-se cu luarea unui bun al unui coleg și însușirea acestuia pe nedrept sau găsirea unui bun și păstrarea acestuia.

Cu liceeni, polițiștii prezenți la activitate au abordat alte subiecte, cum ar fi modalitățile de aplanare a conflictelor, obiecte sau produse interzise a fi introduse ori consumate în școală, legarea prietenilor la această vârstă și prevederile legale în domeniul infracțiunilor la viața sexuală.

La rândul lor, cadrele didactice au fost informate cu privire la modalitatea de intervenție, raportare și colaborare cu organele de poliție pentru asigurarea unui climat corespunzător de siguranță, pentru a atinge dezideratul propus în cadrul Campaniei Naționale pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, cum că „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”.