• 5 aprilie 2024, Adriana BURLACU
Amatorii de pește proaspăt pe care vor să îl prindă chiar ei trebuie să știe că în perioada 9 aprilie-7 iunie 2024, pentru 60 de zile, orice formă de pescuit este interzis, iar măsura se referă la orice viețuitoare care trăiește în apă (pești, crustacee, moluște și altele).
Sunt stabilite perioadele de prohibiție pe Dunăre, Prut, Lacul Stânca Costești și în zona economică Meleaua Sfântul Gheorghe, până la Ciotic, lacurile litorale din complexul Razim Sinoe.
Printre peștii care sunt protejați în 2024 pe teritoriul României se numără specii aflate pe cale de dispariție dar și pești, care au un rol important în ecosistem. Printre speciile pe care pescarii nu au voie să le rețină se numără sturionii (morun, nisetru, păstrugă, cegă), ghiborțul de râu, fusarul, piatrarul, lostrița, aspretele, șalăul vărgat, cernușca, pecarina, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, caracuda, mihalțul ș.a.
Pentru încălcarea legii pescuitului și a ordinului care reglementează prohibiția există sancțiuni destul de serioase. Mai exact, pescuitul fără permis se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei, la fel ca și reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale. În schimb, pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit. Pentru braconaj, amenzile sunt mult mai mari, pot ajunge până la 10.000 de lei sau cei găsiți vinovați riscă și o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare dacă fapta este gravă.