×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Activități informativ-preventive ale polițiștilor brăileni, pentru elevi


• 24 martie 2025, Adriana BURLACU


Polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” din Brăila, având ca grup-țintă 130 de elevi.

Scopul principal al acestor acțiuni a fost conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, prevenirea agresiunilor și a violenței școlare, siguranța minorilor și protecția în mediul digital. De asemenea, s-a discutat despre discriminare și despre măsurile pe care copiii le pot lua pentru a se proteja în diferite medii, cum ar fi la școală, pe stradă, acasă sau în locuințele prietenilor.

Aceste demersuri se înscriu în cadrul Programelor Județene de Prevenire a Criminalității, „Siguranța minorilor” și „Siguranța în mediul digital”. Polițiștii le-au oferit elevilor recomandări practice despre comportamentul online responsabil și riscurile asociate utilizării internetului.

O componentă importantă a activității a fost informarea despre programul educativ „Școala Siguranței Tedi”, implementat de Poliția Română și Maspex România, în parteneriat cu Ministerul Educației. Acest program, dedicat elevilor de clasa I, îi învață cum să evite pericolele în diverse situații: pe stradă, acasă, la locul de joacă sau în mediul online. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Totodată, elevii au fost informați despre discriminare și impactul acesteia, primind materiale explicative și detalii despre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (www.cncd.org.ro), instituție autonomă înființată în 2006 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de discriminare. Polițiștii au subliniat că drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor trebuie respectate, fără distincții de rasă, origine etnică, religie, sex sau alte criterii.

Pe lângă elevi, și cadrele didactice au primit materiale informative. Astfel de activități vor continua atât în școli, cât și în comunități, cu accent pe grupurile vulnerabile, pentru a contribui la siguranța și protecția tuturor cetățenilor.