×
Social
Sănătate
Economic
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
Publicitate
4.3573
5.0545
Ziar Braila
1-7 august, Săptămâna Mondială a Alăptării


• 2 august 2025, Psiholog Patricia DINCĂ


În fiecare an, în prima săptămână a lunii august, cu sprijinul OMS, UNICEF a Ministerelor Sănătății din diferite țări precum și cu parteneri ai societății civile, este organizată Săptămâna Mondială a Alăptării. Este un moment pentru a recunoaște alăptarea ca fiind primul pas pentru sănătate, dezvoltare și echitate pe tot parcursul vieții.

Activitățile de informare și educare a mamelor și a familiilor acestora cu privire la beneficiile alăptării pot determina o schimbare de atitudine în rândul mamelor care nu și-au propus să susțină acest comportament. O informare corectă poate determina creșterea numărului de mame care practică alăptatul exclusiv, contribuind astfel la o alimentație corectă a nou-născuților.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este celebrată în peste 120 de ţări, ca o recunoaștere a faptului că alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor cel mai bun început în viață.

Potrivit informării INSP, se estimează că anual 2,7 milioane dintre decesele la copii sunt atribuite subnutriției, acestea reprezentând 45% dintre toate decesele copiilor. Dar, cu investițiile potrivite, țările pot crește semnificativ ratele de alăptare exclusivă – evidențiate prin progresele înregistrate în ultimul deceniu la nivel global. Ca dovadă, aproximativ 10% mai mulți sugari sunt astăzi alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață față de 2013, unele țări înregistrând creșteri chiar de 20% în aceeași perioadă.

Hrănirea corectă și adecvată a sugarilor și a copiilor mici este esențială pentru îmbunătățirea supraviețuirii copiilor și pentru promovarea creșterii și dezvoltării sănătoase a acestora. Primii 2 ani de viață ai unui copil sunt deosebit de importanți deoarece alimentația optimă în această perioadă va reduce rata morbidității, a mortalității, precum și riscul de boli cronice contribuind astfel la o mai bună dezvoltare generală a copilului. Alăptarea este unul dintre primii factori de protecție durabilă a sănătății copilului. Alăptarea este recomandată până când copilul împlinește 6 luni, dar continuarea alăptării este benefică atât pentru sănătatea copilului cât și a mamei. Într-adevăr, laptele matern este un aliment unic, gratuit, de calitate, și de neînlocuit, iar caracteristicile sale nu pot fi găsite în produsele de lapte comerciale.

OMS și UNICEF recomandă mamelor să înceapă să alăpteze în decurs de o oră de la naștere și să alăpteze exclusiv în primele șase luni de viață ale bebelușului, adică să nu se administreze alte alimente sau lichide, nici măcar apă, să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete. Sugarii ar trebui să fie alăptați la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte, iar de la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi ani sau mai mult.

Deoarece beneficiile alăptării sunt multiple:

- Se stabilește o legătură privilegiată între mamă și nou născut;

- Bebelușul recunoaște mirosul mamei sale și pe cel al laptelui ei, la fel ca și mama care știe să distingă mirosul bebelușului ei, ceea ce conduce la un atașament realizat în jurul mirosului recunoscut;

- Laptele matern oferă bebelușului tot ce are nevoie: anticorpi, vitamine, săruri minerale, oligoelemente, zaharuri, grăsimi, proteine, toate în cantitățile potrivite;

- Laptele matern favorizează o bună digestie, nu obosește rinichii, nici ficatul și limitează gazele;

- Prin alăptare se realizează o protecție împotriva alergiilor: laptele matern ajută la reducerea riscului de alergii la copiii care sunt predispuși ereditar; se previne obezitatea: bebelușii alăptați par mai puțin expuși riscului de obezitate în copilărie și adolescență; se oferă protecție împotriva altor boli: bebelușii alăptați au risc mai mic de a dezvolta astm și diabet de tip 1;

- Și, desigur, beneficii sunt și pentru mamele care alăptează: se reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer cum ar fi cele de sân și ovar; se reduce riscul de hipertensiune arterială și diabet de tip 1.

După cum spunean la început, activitățile de informare și educare a mamelor și a familiilor acestora cu privire la beneficiile alăptării pot determina o schimbare de atitudine în rândul mamelor care nu și-au propus să susțină acest comportament.