• 5 decembrie 2024, Adriana BURLACU
Șase lucrări aflate în colecțiile de artă ale Muzeului Brăilei „Carol I” sunt expuse pe simezele Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești, în cadrul unui eveniment ArtSafari, dedicat pictorului brăilean Ion Theodorescu-Sion.
Din 6 noiembrie 2024, s-a deschis expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” la Ploiești, la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
După cum au precizat reprezentanții Muzeului Brăilei, “chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică, un artist care a avut 14 expoziții personale, care a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă. Ion Theodorescu-Sion este artistul care a produs senzație prin picturile sale, dedicate definirii „specificului românesc”, fiind un unionist convins și erou-militar al Primului Război Mondial. Născut la Ianca, județul Brăila, Sion, s-a remarcat prin abordarea tematicilor și tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. Cu o carieră complexă, Ion Theodorescu-Sion a studiat atât în România, cât și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (impresionism, pointilism, fovism, cubism, simbolism). Sion a avut și un rol important în conturarea identității naționale și promovarea valorilor românești, transpunând în compozițiile sale monumentale aspirațiile și idealurile care au marcat epoca”.
Art Safari i-a dedicat mai dedicate artistului plastic brăilean o expoziție în 2023, la București, iar cea de acum, de la Ploiești, este una în care se regăsesc compoziții neoromânești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii.
„Circulația lucrărilor de artă are o importanță deosebită în cunoașterea artiștilor și a operelor lor. Organizarea unor ample expoziții în care mai multe muzee sunt implicate, prin efortul comun de a facilita și populariza creația unui artist, este deosebit de importantă, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști. Ion Theodorescu-Sion este unul dintre cei mai importanți artiști ai perioadei sale, iar organizarea expoziției ,,O viață de poveste" și itinerarea acesteia în mai multe orașe și instituții muzeale din țară și din Republica Moldova nu poate fi decât benefică. Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” a fost unul dintre primii colaboratori ai expozițiilor organizate de Art Safari, tocmai datorită convingerii că opera de artă trebuie să circule, pentru a căpăta notorietate și plus-valoare. Suntem onorați că instituția noastră se numără printre muzeele care găzduiesc expoziția de succes dedicată lui Ion Theodorescu-Sion”, a afirmat Florin Sicoie, director-manager Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
La organizarea acestei expoziții au colaborat Institutul Cultural Român, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Muzeul Municipiului București și Primăria Municipiului București.