O ordonanță de urgență a Guvernului este cea care dă fiori reci conducătorilor auto și a altor participanți la trafic, deoarece aduce modificări la Codul Rutier 2024.
Pe această cale, comisarul șef al Poliției Rutiere, Alexandru Popa, a anunțat că în cazul în care un șofer e testat pentru alcool și rezultatul e sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul respirat, atunci șoferul poate cere retestarea în 15-20 de minute, iar în cazul in care rezultatul la al doilea test e 0, atunci șoferul poate pleca.În plus, la nivel național se va crea un centru de comandă la care se vor aduna toate imaginile surprinse de camerele primăriilor din țară, camere care vor putea măsura viteza. În aceste condiții, șoferii vor putea fi sancționați pe baza acelor imagini.
Polițiștii vor putea prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.
Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii care se fac vinovați de aceste fapte.
Reguli noi pentru bicicliști
Noile modificări îi vizează și pe conducătorii de biciclete și trotinete electrice, care au au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
De asemenea, “se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății”, se previzează în comunicatul de presă remis de MAI.
În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.