• 8 iulie 2025, Adriana BURLACU
Marți, 8 iulie, are loc proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ, una dintre cele mai importante etape în cariera didactică. Proba se desfășoară simultan în cele 42 de centre organizate la nivel național, câte unul în fiecare județ.
Potrivit Ministerului Educației, sunt așteptați să participe peste 9.500 de candidați din cei peste 9.900 înscriși, care au îndeplinit cumulativ toate condițiile necesare: efectuarea unui stagiu de predare de minimum un an în specialitate, obținerea calificativului „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs și o medie de cel puțin 8 la inspecțiile la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, cu condiția ca niciuna dintre aceste note să nu fie sub 7.
Accesul candidaților în centrele de examen a fost permis în intervalul 7.30–8.00, pe baza unui act de identitate valabil. Proba a început la ora 9.00 și a avut o durată standard de 4 ore.
Subiectele pentru cele 99 de discipline de examen sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, care asigură și traducerea acestora în limbile minorităților naționale, acolo unde este cazul. După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele au fost afișate în centrele de examen și pe pagina web dedicată, începând cu ora 15.00.
Cele mai căutate discipline în sesiunea 2025 sunt: învățământ preșcolar în limba română (2.518 candidați), învățământ primar în limba română (1.632), educație fizică și sport (751) și consiliere psihopedagogică (408).
Toate spațiile alocate pentru examen sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenului. Evaluarea lucrărilor scrise se realizează digitalizat, în centre special constituite la nivel național, în funcție de disciplinele de concurs. Primele rezultate vor fi afișate în data de 15 iulie, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, până la ora 20.00, respectiv pe 16 iulie, până la ora 12.00. Candidații au posibilitatea să transmită contestațiile și în format electronic, la adresele comunicate de inspectoratele școlare.
Rezultatele finale vor fi publicate pe 21 iulie, iar validarea acestora se va face prin ordin de ministru, în perioada 24 iulie – 14 august. Pentru promovarea examenului este necesară obținerea unei medii de minimum 8. Cadrele didactice care reușesc acest lucru dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar și depășesc statutul de debutant. Examenul de definitivare poate fi susținut de cel mult trei ori fără taxă.