• 19 martie 2024, Adriana BURLACU
Între 16 și 18 martie, subunitățile ISU Brăila au fost solicitate să intervină pentru gestionarea a 30 situații de urgență.
Astfel, sâmbăta, 16 martie, la ora 08.40, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă (ASAS) pentru asigurare zonei la un accident rutier, din fericire, fără victime, și care a avut loc pe șoseaua Dig Brăila – Galați. În aceeiași zi, la dar la prânz, tot Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu un echipaj de descarcerare pentru deblocare ușii la o locuință situată pe strada Eroilor din municipiu. În acest caz proprietarul locuinței a fost găsit în stare conștientă, a fost evaluat medical de către echipajul SAJ Brăila și transportat la UPU Brăila.
Detașamentul 1 de pompieri Brăila a fost solicitat să intervină cu un echipaj de descarcerare în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03.00, pentru a debloca ușilor portbagajului la un microbuz oprit pe B-dul Dorobanților. Un călător a avut nevoie să își administreze tratamentul medical, medicamente care se aflau în portbagaj, iar acesta rămăsese blocat. În fine, duminică, 17 martie, la ora 10.56, Detașamentul 1 de Pompieri Brăila a intervenit cu o ASAS pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de gunoi pe strada Soarelui, din municipiul Brăila. Cel mai probabil, cauza care a dus la apariția incendiului a fost un foc lăsat nesupravegheat, iar până la intervenția pompierilor au ars aproximativ 10 kg gunoi textil și hârtie. Ziua de duminică a fost una plină și pentru Formațiunea de Protecție Civilă a ISU Dunărea Brăila a intervenit pentru asanarea terenului și ridicarea unui proiectil exploziv calibru 85 mm, fără focos, descoperit într-o gospodărie din localitatea Gropeni. Proiectilul a fost descoperit întâmplător în timp ce se efectuau unele lucrări în curtea casei. Formațiunea de Protecție Civilă a ISU Dunărea Brăila a ridicat, transportat și depozitat în siguranță proiecticul, care ulterior va fi distrus în poligonul de specialitate. Pe această cale, pompierii brăileni atrag atenția asupra faptului că în momentul descoperirii unor elemente de muniție rămase neexplodate, cetățenii trebuie să oprească activitatea în zona respectivă și să anunțe de urgență Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, organele de poliție sau autoritățile publice locale.
De asemenea, Punctul de Lucru Măxineni a intervenit cu o ASAS pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stuf, izbucnit pe raza localitatea Latinu, comuna Măxineni, județul Brăila, care a avut, cel mai probabil, drept cauză tot un foc nesupravegheat, iar în urma acestuia au ars vegetație uscată și stuf pe o suprafață de aproximativ 0,5 ha. Tot pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată a fost solicitată Garda de intervenție Ianca care a intervenit cu o ASAS pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, izbucnit pe raza localității Grădiștea.
În fine, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit duminică, 17 martie, la ora 17.10, cu o ASAS pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la containere pentru colectarea deșeurilor pe Calea Galați din municipiul Brăila. În timpul incendiului, au ars un modul colectare selectivă a deșeurilor și în jur 100 kg gunoi menajer. Se pare că vinovat de foc a fost un rest de țigară aprinsă aruncată într-unul din tomberoanele cu gunoi.
De asemenea, echipajele de pe ambulanțele SMURD au intervenit în sprijinul a 22 de persoane din municipiul Brăila și localități din județ pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc.