• 6 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
Luna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Printr-un comunicat dat publicității, conducerea ITM Brăila informează faptul că bilanțul acțiunilor de control desfășurate în luna octombrie 2024 se prezintă astfel: număr de controale efectuate: 195, număr de sancțiuni aplicate: 168, valoare totală a amenzilor: 212.300 lei. Detaliat, se subliniază că în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 114 controale, s-au aplicat 62 sancțíuni, dintre care 33 amenzi, în valoare totală de 188.800 lei. La 4 angajatori sancționați au fost depistate prestând muncă nedeclarată 5 persoane, iar valoarea amenzilor aplicate este de 100.000 lei.
Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidențierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidență a salariaților, neînmânarea salariatului, anterior începerii activității, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
În schimb, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 81 controale. Au fost aplicate 106 sancțiuni, dintre care 4 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 23.500 lei. În acest domeniu, principalele deficiențe constatate: neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă, necomunicare eveniment.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe: Activități de intreținere corporală, Transporturi rutiere de mărfuri, Alte activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a., Spălarea și curățarea (uscată) a articolelor textile și a produselor din blană, Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, Fabricarea altor articole de imbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp), Colectarea deșeurilor nepericuloase.