Centrul de Detenție Brăila-Tichilești a organizat în data de 18 octombrie manifestarea
,,Educația se poate și altfel...",, dedicată
,,Zilei Educației”, care este sărbătorită anual pe calendarul evenimentelor de impact la 5 octombrie. ,,Scopul activității îl constituie dezvoltarea trasăturilor pozitive de caracter, a deprinderilor de comportare civilizată și a spiritului de fair-play într-o competiție sportivă, împreună cu creșterea eficienței intervenției recuperative derulată de specialiștii din Centre, printr-un efort concentrat”, au transmis organizatorii.
A fost o zi de toamnă plină de bucuria unui scop împlinit, în care au fost prezenți oameni care apreciază efortul depus de polițiștii de poliție penitenciară (educatori, preot, monitori sportivi, asistenți sociali și psihologi) pentru reintegrarea mai facilă a celor care au neglijat educația, au ignorat efectele nocive ale anturajelor nefaste, au fost privați de grija și supravegherea parentală.
La eveniment au participat reprezentanții Direcției Reintegrare Socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ca invitați - reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor colaboratoare: dl.
Iulian DUMITRAȘ - ,,Stânca Veacurilor”; domnii
Marius DINCĂ – reprezentant al A.N.M.R.F. ,,Louis Pasteur” Filiala Brăila – Club Voltin și al Asociației "Trebuie"–Filiala Brăila, și
Mădălin CRISTEA – coordonator voluntari; domnii
Silviu ȚUȚUIANU și
Gheorghe ȚECU - Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare.

În peisajul inegalabil al toamnei, pe terenul din exteriorul zonei de deținere, s-au întâlnit 41 de tineri din cadrul a trei centre aflate în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv Centrul de Detenție Craiova, Centrul Educativ Târgu Ocna și gazda evenimentului - Centrul de Detenție Brăila-Tichilești. Reuniunea a avut ca scop desfășurarea unei competiții sportive de tip minifotbal, sub coordonarea monitorilor sportivi din fiecare centru și arbitrată de un arbitru certificat profesional, dl.
Alexandru Cireașă.
Oaspeții au fost întâmpinați de gazde cu tradiționalul colac și sare, ca semn de "bun venit!", după care a fost deschisă competiția sportivă.
Cuvântul de deschidere l-a avut reprezentanta Direcției de specialitate, doamna
Comisar șef de poliție penitenciară Lucia PETRESCU, care a subliniat importanța activităților interpenitenciare, a colaboraŕii specialiștilor din cadrul sectoarelor de reintegrare socială, precum și beneficiile aduse tinerilor privați de libertate de aceste întreceri sportive. Iar apoi, directorul Centrului de Detenție Brăila – Tichilești, dl.
Comisar şef de poliție penitenciară Nicușor STERIAN a prezentat contextul activității "Educația se poate și altfel...".
Preotul capelan al unității a rostit o slujbă de binecuvântare mentală și spirituală pentru toți, după care, pe terenul de joc, echipele participante au intonat Imnul României, iar monitorul sportiv coordonator al centrului de detenție Tichilești,
Marius VÎLCU a dat startul meciului. Jucătorii au avut galerie de suporteri, minori aflați în arest preventiv, care și-au încurajat jucătorii cu aplauze, urale și fragmente de texte în versuri. Vremea a fost un aliat favorabil, razele soarelui luminând frunțile tuturor.
În timp ce activitatea sportivă era în toi, oaspeții au beneficiat de un tur în interiorul centrului, în cadrul căruia au fost vizitate sălile de clase, cabinetele de educație, psihologie și medicale, capela etc., dar și sala FABLAB - imprimante 3D care ne-a încântat pe toți.
Și, tot în paralel cu activitatea sportivă, reprezentanții sectoarelor Reintegrare Socială din cele trei centre aflate în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor au susținut la interior o activitate de dezbatere și diseminare a bunelor practici, intitulată "Justiția restaurativă".
Dezbaterea a fost moderată de reprezentantele Direcției de specialitate, doamnele
Comisar șef Cristina DUMITRAN, Ana VOICULEȚ și
Lucia PETRESCU. Au luat cuvântul directorii adjuncți ai sectoarelor de activitate:
Comisar șef de poliție penitenciară Camelia ENACHE - Director adjunct Reintegrare Socială,
Mădălina TRICU și
Elena IFTIMIE, precum și alți specialiști:
Oana JIANU - asistent social,
Ruxandra PINTILIE - psiholog. Și, nu în ultimul rând, a luat cuvântul directorul Centrului de Detenție Brăila–Tichilești, domnul
Comisar şef de poliție penitenciară Nicușor STERIAN, care a subliniat rezultatele obținute de sectorul Reintegrare Socială pe parcursul anului curent.

În cadrul dezbaterilor, discuțiile s-au axat pe evaluări ale activităților desfășurate de către cele trei centre aflate în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv Centrul de Detenție Craiova, Centrul Educativ Târgu Ocna și Centrul de Detenție Brăila-Tichilești, dar și pe strategia și obiectivele de perspectivă pe activități specifice acestora. Care evaluări, după cum au fost prezentate, au scos în evidență activități și rezultate, toate, la superlativ.
Colaboratorii externi au prezentat aspecte din experiența foarte plăcută în toți anii de colaborare cu Centrul de detenție din localitatea Tichilești, subliniind deschiderea personalului din sectorul reintegrare și aportul adus în educația beneficiarilor.
În calitate de participant invitat la eveniment, dar și de reprezentant al A.N.M.R.F. ,,Louis Pasteur” Brăila – Club Voltin, am punctat foarte buna colaborare din cadrul parteneriatului cu Centrul Tichilești, o colaborare de peste 6 ani, cu participarea și implicarea voluntarilor Corpului European de Solidaritate care au participat la stagii în A.N.M.R.F. Și, în contextul evaluărilor activităților, am prezentat beneficiul comun, din urma colaborării, atât pentru beneficiarii Centrului Tichilești, cât și pentru voluntarii ESC. Concret, activități de educație non-formală și jocuri axate pe dezvoltare personală și integrare socială, care au contribuit la o schimbare pozitivă,în spiritul solidarității, și care au lăsat o amprentă durabilă în comunitate. Despre editarea volumului bilingv (română-engleză)
,,Și asta va trece”, cu poveștile de viață și conjunctura în care tineri beneficiari ai Centrului Tichilești au ajuns după gratii. Și nu în ultimul rând despre viziunea și capacitatea A.N.M.R.F. de a prelua, inițial ca voluntar și apoi ca angajat, al unui tânăr fost deținut al Centrului Tichilești, tânăr care acum este integrat în societate și în câmpul muncii. Iar dincolo de evaluări, ca perspectivă, proiecția unui parteneriat cu Organizația ,,Trebuie!”, organizație pe care am reprezentat-o la cel mai înalt nivel.
La finalul competiției, rezultatele au fost următoarele: Locul 1: Centrul de Detenție Brăila-Tichilești; Locul 2: Centrul Educativ Târgul Ocna; Locul 3: Centrul de Detenție Craiova. Titlul de "Cel mai bun jucător" a revenit tot Centrului educativ Brăila. Sportivii au fost premiați cu daruri oferite de preotul capelan
Adelin BOCIOAGĂ, daruri care au constat în iconițe, cărți de învățătură, dulciuri, obiecte de igienă; câte un tricou personalizat de Fundația Terre des Hommes, medalii, pizza și suc oferite de reprezentanții Serviciului Umanitar din Penitenciare, și nu în ultimul rând trofee și diplome de participare, toate acestea realizate de educatorul
Robert BĂNICĂ la sala FABLAB, imprimante 3D.
Nici oaspeții nu au fost omiși, ci au primit, spre marea lor încântare, obiecte de birotică realizate tot prin tehnologia 3D și gravură cu laser.
Cum spuneam la început, a fost o zi plină de emoții și de bucuria unui scop împlinit. Mulțumiri organizatorilor, Felicitări tuturor!
(Foto: Centrul de Detenție Brăila – Tichilești)
Marius DINCĂ,
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România